Pyrgus serratulae

(Rambur, 1839)

Voorjaarsspikkeldikkopje

Beschrijving:
Het voorjaarsspikkeldikkopje komt voor op schrale tot ruige graslanden, waar het niet te heet wordt gedurende de zomer. Deze bloemrijke graslanden kunnen open zijn, maar ook besloten in het bos liggen. De eitjes worden aan de onderkant van bladeren van Potentilla (ganzerik) en Astrantia geplakt. De rups leeft in een zelfgebouwd tuitje van een omgerold blad. Zij voedt zich ook met bladeren. De rups overwintert in een cocon. Pas in de volgende lente vindt de verpopping plaats. Er vliegt maar één generatie per jaar. Het voorjaarsspikkeldikkopje is redelijk mobiel en kan op onverwachte plekken worden aangetroffen.

Leefgebied:
Sub-alpien grasland
Droge zure graslanden
Droog kalkgrasland en steppe
Matig voedselrijk grasland

Sterk gelijkende soorten:
Pyrgus carthami
Pyrgus alveus
Pyrgus armoricanus
Pyrgus cirsii

Verspreiding:
Het voorjaarsspikkeldikkopje komt in Spanje voor in enkele gebergtes, onder andere Sierra Nevada, S. de Segura, Cantabrisch Gebergte, S. de la Demanda, S. de Guadarrama, Serrania de Cuenca, Montes Universalis en Pyreneeën. Z- en Midden-Frankrijk, Z- en Midden-Duitsland, Polen, Z-Litouwen, Zwitserland, Oostenrijk, N- en Midden-Italië (Apennijnen), Balkan, Griekenland en Europees Turkije. Vliegt van 50 tot 2400m.

Vliegtijd:
mei, juni, juli.

Status Europa:
Soort is thans niet bedreigd in Europa.

Status Benelux:
Lokaal, op slechts enkele vliegterreinen en in lage aantallen. Warme, droge hellinggraslanden, onder andere in de Eifel. Bedreigd in Wallonië.

Trend en mate van voorkomen per land:
P. serratulae 7

%LABEL% (%SOURCE%)